Sorunuzun tek bir cevabı var: SPOR

Günümüzde son zamanlarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan daha fit bir görünüme sahip olabilmek için yapılan fitness çalışmaları oldukça arttı. Bir sağlık sitesi olarak da bu artıştan gayet memnunuz. Çünkü herkesin bildiği gibi yağ indeksi yüksek bir vücutta her zaman tehlike çanları çalmaktadır.

Bu yazımızda dikkat çekmek istediğimiz nokta ise önemli olanın daha fit bir görünüme sahip olabilmek değil daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek olduğunu vurgulamak. Bunun için sporu yaparken daha bilinçli olmalı. Her şeyden önce vücudumuzu iyi tanımalı ve ona göre bir program yapmalıyız.

Sporun başlangıç aşaması belki de en zor aşamadır. Çünkü vücutta bulunan kaslarımız belki hiç olmadığı kadar zorlanacak. Hatta işi daha ciddiye alanlar için o güne kadar gelen beslenme alışkanlıkları, uyku düzenleri, yapılan aktiviteler hepsi daha farklı bir boyuta geçecek. İşte işin tam bu noktasında insanların aklına şu soru işareti gelebiliyor.

  • Ben ömrümün sonuna kadar bu kadar az yiyerek nasıl dayanacağım?

Ama durum aslında sanıldığı gibi değil.  Çünkü vücudumuzda en fazla enerji yakan hücreler karaciğer hücreleri, kas hücreleri ve sinir hücreleridir.  Çünkü bunlarda bulunan mitokondri sayıları fazladır. Yani biz kas dokumuzu arttırdıkça vücudumuzun günlük gereksinimi olan kalori miktarı da artacaktır. Ortalama bir insanın kalori ihtiyacını 2000-3000 kalori olarak alırsak kas hücreleri arttıkça bu miktarda artacaktır. Bu açıdan bakıldığında spora başlanılan ilk aylarda kendimizi sıkı bir diyete sokmamız gerekebilir. Fakat bu diyet vücudun kas indeksi arttıkça katılığı esneyebilir hale gelecek. En basitinden bir örnek verecek olursak ortalama günde 3000 kalori alan bir insanın vücudu ortalama günde 2500 kalori yaktığını farz edelim bu durumda o aradaki 500 kalorilik fark o insana yağ olarak geri dönecektir. Aynı birey spora başladıktan sonra vücudundaki kas oranını arttırdığında vücudu artık ortalama günde mesela 3100 kalori yakıyor. Bu birey beslenme alışkanlığını değiştirmeden yine günde ortalama 3000 kalori aldığını farz edersek aradaki o 100 kalorilik fark vücuttaki yağ dokuları yakılarak karşılanacak.

Spora başladım ama kilo aldım?

Vurgulamak istediğim bir diğer nokta ise daha fit görünmek için yapılan sporun her zaman kilo kaybı yönünde değil bazen tam tersi kilo almayı sağlamak için yapılması gerektiğidir. Aşağıdaki resimde aynı ağırlıkta (2.25 kg )yağ ve kas dokuları gösterilmiştir.

Bu resimden de anlaşılacağı üzere insanların vücutlarından memnun olmaması veya istedikleri hacimden daha geniş olmaları onların her zaman kilo fazlalığı olduğunu göstermez. Normal kilosunun altında olmasına rağmen fazla kiloluymuş gibi görünen insanlar toplumumuzda oldukça yaygındır. Bunun nedeni ise tamamen vücuttaki yağ-kas oranı ile alakalı bir durum. Yağ oranının fazla olduğu vücutlarda kilo ideal kilonun altında olsa bile fazla kiloluymuş izlenimi verir. Spor yapmayı sevmeyen ve yemek kültürü de yağlı olan toplumumuzda en sık karşılaştığımız durumlardan biridir bu. O halde sağlıklı bir vücut için yapmamız gereken ilk adım ideal kilomuzu belirlemektir. Ondan sonra bu kiloya ulaşırken de yağ oranımıza çok dikkat etmeliyiz. Bundan kurtulmanın yolu ise yine spor.

Önümüzdeki yazılarda yağ-kas oranını ideal noktalara getirebilmek için yapılması gerekenler ve küçük ipuçlarını vereceğiz. Herkese sağlıklı günler dileriz. Unutmayalım ki içinde sporun olduğu hayat kaliteli hayattır.